Archief


Ymprov speelt Pim Pam Pet - januari 2023

Een voorwerp, een verlangen, een gebeurtenis. Wat meer heb je nodig om theater te maken? Ymprov duikt met vernieuwde cast in verleden en toekomst, geeft soms een levenloos object een stem, beweegt ongeleid langs lijnen van geleidelijkheid, maar vooral: Ymprov speelt!

Brenda and Jerry - juli 2018

Jerry neemt Brenda mee naar zijn appartement, nadat ze elkaar eerder die avond voor het eerst hebben ontmoet. Allebei willen ze iets van elkaar. Een spel van aantrekken en afstoten begint.

In deze voorstelling gaat Ymprov het experiment aan om teksttoneel met improvisatiescene’s te verrijken. De innerlijke conflicten van de personages worden zichtbaar en voelbaar door improvisaties.

Ymprov verbindt - januari 2018

We gaan verder met onze behoefte om een voorstelling te maken. We blijven geweldloze communicatie misbruiken, maar gaan verder, met meer spelers op de vloer. Door scènes met elkaar te verbinden komen we tot 1 verhaal. 

Kom kijken naar een “lange” improvisatievoorstelling!

Spelers: Maarten, Roos, Yoni, Tamar, Mark, Pieternel, Jan, Stijn, Hans

Onder begeleiding van Ewout Bomert

Locatie: Villa Concordia, Concordiastraat 67a, 3551 EM Utrecht

Ymprov draait geweldig - 2017

De acteurs zullen enkel bewapend met een behoefte, soms met een context, de spelvloer op stappen. Echter ontmoeten zij een tegenspeler met ook een behoefte, waar eindigt dat?
Het Rad van Behoeften bepaalt met welke behoeften de acteurs de vloer op gaan. 
U draait, zij spelen! Geweldige scènes.

Spelers: Stijn, Pieternel, Hans, Jan, Roos, Maarten, Tamar, Mark, Dieske
Onder begeleiding van Ewout Bomert

Locatie: De Foyer, Brailedreef 9, Utrecht

Ymprov Light - 2016

Ymprov speelt dit keer met lichtere thema's. Soms luchtig, soms broeiend, soms kriebelend of zelfs jeukend irritant, maar nooit zwaar. Ymprov light.

Spelers: Dieske Krijnders, Jan Baars, Maarten Joosen, Mark Bauw, Pieternel Welles, Stijn Erinkveld en Tamar van der Steen

Begeleiding: Herman Bolten

Theater: Mirliton Theater Utrecht and op Delft Fringe

Ymprov kiest - 2015

We zijn dit seizoen begonnen met een experiment, waarbij het niet gaat om het verhaal maar om wat er is en gebeurt met en tussen de spelers op het toneel.

Ymprov kiest voor het moment. Voor wat er is tussen mensen. Voor waarheid die mooi, lelijk, pijnlijk, saai of grappig kan zijn, maar altijd echt is.

Spelers: Dieske Krijnders, Jan Baars, Maaike Schuilenburg, Maarten Joosen, Marieke Roos-Marinus, Mark Bauw, Pieternel Welles, Roos Diependaal, Stijn Erinkveld en Tamar van der Steen

Begeleiding: Herman Bolten

Locatie: Mirliton Theater - Utrecht 

Ymprov Schuurt - 2015

Improvisatietheater, waar schort het aan, wat schuurt er, we schaven het bij. Soms glad, meestal ruw.

Spelers: Jan Baars, Mark Bauw, Roos Diependaal, Maarten Joosen, Stijn Erinkveld, Dieske Krijnders, Marieke Roos-Marinus en Pieternel Welles

Begeleiding: Esmeralda Detmers

Shakespeare aan de Gracht - 2014

mprovisatietheater geïnspireerd op het werk van Shakespeare.

Zijn personages en intriges zijn de basisingrediënten voor scènes die ter plekke ontstaan. In 'Shakespeare aan de gracht' krijg je het beste van twee werelden, de diepgang van Shakespeare én de verassing van improvisatietheater.

Wie: Jan Baars, Mark Bauw, Iris van den Berg, Roos Diependaal, Maarten Joossen, Dieske Krijnders, Paula Termeer

Show Up! - 2012

Met Show up! krijg je twee voorstellingen in één. Show up! begint met een performance of voorstelling van een kleinkunstenaar, dichter, muziekgroep of cabaretier die door YMPROV is uitgenodigd. Daarna YMPROV, not prepared maar ze zijn er wel! YMPROV brengt, geïnspireerd door de performance en uitgedaagd door het publiek, ter plekke verzonnen improvisatietheater. Dat kan goed gaan, spannend worden, slecht aflopen maar is altijd uniek! Met Show up! schotelen we je een gevarieerde en spannende avond voor waarbij we over de grenzen treden van bestaande patronen..

En Zoon - 2011 (Film en Voorstelling)

Het familiebedrijf Meulenberg vestigt zich in een nieuw pand. Het moment van opvolging van de directeur, moeder Paula Meulenberg, is aangebroken. Wie volgt haar op, de dochter, Esther Meulenberg, manager Christiaan of de zoon, Frederik Meulenberg? Is moeder Paula de baas of heeft vader Bram er ook iets over te zeggen?

De opvolgingskwestie krijgt een geheel nieuwe dimensie als blijkt dat Frederik ook een andere kant heeft. Accepteren zijn vrouw Simone en de familie deze andere kant? We zien, deels door de ogen van een reporter die een documentaire maakt over het familiebedrijf, de worsteling van de familie. En de worsteling van Frederik.

Een film over verwachtingen. Een man een man, een vrouw een vrouw. Een zoon een opvolger. Of niet?

& Zn. is een improvisatiefilm, tot stand gekomen door een unieke combinatie van film en improvisatiespel waarbij de acteurs speelden zonder voorgeschreven tekst, zonder scenario en in een minimaal decor.

Lieve Buren - 2010/2011

'Lieve Buren' ging jouw wijk in en zocht bijzondere mensen, plekken en gebeurtenissen. Dit is door een filmploeg vastgelegd in een aantal korte filmpjes. Het thema is jouw leven. Jouw buren. Jouw lieve, lieve buren. Jouw wijk, jouw lieve, lieve wijk. Maar is het wel zo lief?

In de voorstelling 'Lieve Buren' van YMPROV zie je dit terug. Met live-muziek en improvisatietheater. Verwacht geen voorstelling waar alles van tevoren al is bepaald. Nee, voor je ogen ontstaat met jouw inbreng een unieke en éénmalige voorstelling, die gaat over jouw verhalen en over jouw leven. Ter plekke verzonnen en gespeeld, niet te herhalen en dus ook niet te missen. Lees meer op de 'Lieve Buren' site

Spuug en De Maagd, de Moeder en de Hoer: een teksttheaterbattle! - 2010

Op 6 en 7 februari dagen de theatergroepen YMPROV en Neffens elkaar uit in De Vechtclub voor een robbertje teksttheater. Binnen de theatersport is het heel normaal dat theatergroepen elkaar uitdagen in een battle, maar binnen het teksttheater gebeurt dit zelden. YMPROV en Neffens hebben beide een eigen bewerking van het klassieke toneelstuk ‘De Meisjes’ van Jean Genet gemaakt aan de hand van een aantal strikte regels. In één voorstelling presenteren ze beide interpretaties.

Patat met Friet - 2009/2010

In ‘Patat met Friet’ krijg je twee voorstellingen voor de prijs van één. YMPROV nodigt voor elke voorstelling een kleinkunstenaar, schrijver, dichter, zanger, cabaretier of teksttheatergroep uit om een voorstelling of performance te spelen. En dit gebruikt YMPROV dan weer als inspiratie voor ter plekke verzonnen improvisatietheater. Knapperige scènes, goudgele emoties en vette klodders instant drama. Dus: voor de pauze Patat en na de pauze: Friet. Lekker!

De Koning van Glorie - 2009

Uitgekotst, gedumpt, veroordeeld of ontslagen verbranden vijftien misfits hun schepen achter zich.

In ruil daarvoor krijgen ze één kans om de laatste lege plek op aarde te koloniseren. In een ultiem reality-spel zoeken ze de mystieke ‘glorie’ en vechten ze tegen elkaar, zichzelf, en tegen het publiek. Wat is ‘glorie’, waar is het, en hoe vinden ze het?

'De Koning van Glorie' is een geïmproviseerd vervolgverhaal in 8 afleveringen. Een interactieve zoektocht waarin spelers, beeld, muziek en natuurlijk het publiek samen bepalen hoe het verhaal loopt. De eerste aflevering begint bij het eind, in de volgende zeven zoeken we uit hoe het zo gekomen is.

Niet Voor Herhaling Vatbaar - 2008/2009

In “Niet voor herhaling vatbaar” zoeken we het experiment op. We proberen nieuwe vormen en verhaalstructuren uit. Elke keer willen we onze grenzen verleggen. Daarom zien de voorstellingen er steeds anders uit: korte scènes over sinterklaasavond, een doorlopend verhaal over een rampzalige bergexpeditie of een voorstelling geïnspireerd door liedjes. Hier staan foto's

Niet voor Herhaling Vatbaar bied je als publiek de kans om een voorstelling te zien groeien, met de unieke gelegenheid om door het geven van je mening bij te sturen.

Barcode (Muziek, multimedia en theater) - 2008

De serie Rolling Story: Barcode gaat over individualisering en speelt zich af in Hofman Café. Recent heeft zelfs onze koningin zich vierkant achter Rolling Story geplaatst.

Rolling Story gaat 10 volkomen onvoorspelbare afleveringen lang lekker zijn.

Naast improvisatiespel, internet en video zorgt live muziek voor extra spanning, sfeer en commentaar.

Eerlijk - 2007/2008

Iedereen vindt zichzelf eerlijk. Toch liegen we alles aan elkaar. Binnen relaties, op school, werk, in de rechtszaal, in de kroeg. Liegen is een sociaal smeermiddel. Als we altijd de waarheid zouden zeggen, hielden we geen vriend, partner of collega over. Waarom is eerlijkheid dan zo belangrijk?

YMPROV speelt geïmproviseerde scènes over eerlijkheid. Iedere voorstelling speelt zich af in een andere omgeving: werk, politiek, gezin. Daardoor is EERLIJK telkens anders. Dat is YMPROV Instant Drama.

Trainster: Tanja Zieverink

Spelers: Bjorne Willemsen, Guus van Teerling, Jan Baars, Jos Joure, Lindsay Vallen, Marco Rochette, Merel van den Berg, Moniek van der Krogt, Stijn Drinkveld, Hilbrand Bouwkamp, Jacqueline Schmidt, Bram Koomen

Private Parts - 2007

Theater vanuit het niets. Right here, right now. Geen programmaboekje, geen geleerde tekst, geen decor. Spelers met niets meer dan zichzelf en hun fantasie. En daarmee maken ze een scène.

Al improviserend ontstaat een verhaal dat waar gebeurd kan zijn of niet. Een beetje bloot kan daarbij geen kwaad, moet zelfs. Dat is het enige vaste ingrediënt voor deze avond. Intimiteit die kan schuren of juist ontroerend kan zijn. Zit op het puntje van je stoel en beleef het mee. Laat je raken door YMPROV Instant Drama.